Què és ProperESS

ProperESS, la Comunalitat dels Barris de Sant Andreu

Som un programa de dinamització social i econòmica. Treballem per apropar l’Economia Social i Solidària (ESS) i impulsar el suport mutu entre els projectes comunitaris de Bon Pastor, Baró de Viver i La Sagrera.  Els nostres objectius són socialitzar els béns i serveis públics enfront de la mercantilització i comunalitzar els barris; posar la vida activa al centre; fer comunitat per satisfer les necessitats de les veïnes per sobre del capital; expandir les cures i el suport mutu; i generar ocupació digna i de qualitat al territori, cooperativitzant els mitjans de producció i apropant l’ESS.

Des de ProperESS proposem una visió d’acció local que ens ajudi a donar resposta als reptes de la crisi climàtica garantint la justícia social. Per fer-ho, treballem les diverses activitats des de tres àmbits clau per sostenir les nostres vides: alimentació sostenible, sobirania energètica i aprofitament de residus recursos urbans. 

Som conscients, a més, que el com ho fem és tan important com el que aconseguim. Per això, ens connectem als territoris i a les iniciatives des d’una cultura comunitària, arrelada a les cures i generant comunitats d’aprenentatge mutu.

Promoció socioeconòmica des del suport mutu

A ProperESS treballem des del mateix territori implementant, promocionant i fomentant diverses accions:

  • A partir de les necessitats i demandes detectades als barris organitzem o donem suport a tallers, formacions, itineraris d’inserció laboral i xerrades centrades en els nostres àmbits de treball. Amb aquestes activitats, dinamitzem socioeconòmicament els barris de Sant Andreu i promocionem la resiliència del veïnat. 
  • Creem i enfortim xarxes de suport mutu i intercooperació, que fomentin l’ESS i els seus valors als barris de Sant Andreu. Així oferim una alternativa real a les dinàmiques mercantilistes actuals. 
  • Mapatge de projectes i iniciatives del territori, per tal de donar-nos visibilitat entre les comunitats i oferir la possibilitat de compartir recursos. 

Amb la nostra forma de treballar, col·laborem amb les xarxes de suport mutu ja actives al territori i demostrem que una economia amb valors d’ESS no només és possible sinó ja una realitat. 

Què són les Comunalitats Urbanes

Comunalitats Urbanes és un programa del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya per dinamitzar les xarxes d’economia locals des de la perspectiva del dret a la ciutat i de l’Economia Social i Solidària. Formem part del Programa d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya, juntament amb els Ateneus Cooperatius, Ocell de Foc i els Projectes Singulars. 

El programa de Comunalitats Urbanes està conformat per 22 comunalitats arreu de Catalunya, cinc d’elles a la ciutat de Barcelona. Aquestes comunalitats treballem activament per l’enfortiment dels béns comuns i de nous projectes d’ajuda mútua a partir del moviment veïnal i associatiu, del petit comerç, del teixit cooperatiu, de projectes autoorganitzats i de les xarxes de suport mutu. 

El programa genera un impacte social i singular a cada territori, especialment per aquelles persones que es troben en situació de vulnerabilitat, a través de la millora de l’ocupació i l’ocupabilitat avivant xarxes de suport mutu i generant projectes d’economia local en una lògica cooperativista, comunitària i sostenible.

Qui participa en la Comunalitat Urbana 

  • El comitè activador (enllaç a qui som)
  • Comerços i Mercat Social
  • Equipaments
  • Plataformes veïnals
  • Moviments Socials 
  • Teixit associatiu

Vols formar part de ProperESS, la Comunalitat dels barris de Sant Andreu? Tens un projecte comunitari en ment i t’agradaria desenvolupar-ho? Escriu a hola@properess.cat. 

Imagotip ProperESS

Teixim xarxes, construïm el futur junts

Configuració de cookies