Acaben les obres de la primera instal·lació de la Comunitat Energètica del Bon Pastor… i ara què?

Des del 2014, al Bon Pastor vam començar a debatre i promoure accions relacionades amb l’eficiència energètica. Va ser un camí llarg, un pas darrere l’altre, aprenent a poc a poc. Reunions, tallers, sessions informatives, idees, propostes, debats, acords, que el 2022 van culminar amb la constitució de l’associació Comunitat Energètica del Bon Pastor. I ara, el 14 de març de 2024, presentem oficialment la primera instal·lació d’energia d’autoconsum del barri.

I ens preguntem… i ara què fem?

Doncs l’ara és seguir com fins ara: explorant oportunitats, buscant recursos, fent comunitat, fent barri. Com?

Doncs per començar, us convidem a participar en el Fòrum de Ciutat el pròxim 14 de març a les 11 h al Centre Cívic del Bon Pastor, Plaça Robert Gerhard, 3, 08030 Barcelona. Aquest fòrum s’organitza en el marc del projecte TEPAC – Terrats: patrimoni comunitari nucli de comunitats energètiques, origen de la Comunitat Energètica del Bon Pastor. La jornada servirà per conèixer millor el projecte i trobar noves idees per enfortir-la i fer-la créixer. Cal inscriure’s en l’enllaç:

Moderació per Albert Sagrera, soci de la Cooperativa Societat Orgànica, entitat sòcia de BATEC: Pol Cooperatiu per la transició energètica.

  • Visita a la primera instal·lació de la Comunitat Energètica del Bon Pastor.

Si vols venir al Fòrum, recorda d’inscriure’t a l’enllaç.

Què és la Comunitat Energètica del Bon Pastor?

Som un grup de veïns i veïnes, unes quantes entitats i un equip tècnic i de dinamització, que des de la primavera del 2022 ens reunim per a parlar de transició ecosocial, l’energia sostenible, l’estalvi energètic i, no menys rellevant, de pobresa energètica. Ho fem amb la voluntat de desenvolupar una nova manera de generar, utilitzar i gestionar l’energia localment a través de la cooperació de diferents agents i per a contribuir a la creació d’un sistema energètic més sostenible, just, descentralitzat, eficient i cooperatiu.

Hem constituït un grup motor, que és qui debat i pren decisions, així com organitza xerrades i tallers oberts a la ciutadania en general. A més, realitzem estudis tècnics d’edificis amb necessitat de ser rehabilitats i ens mantenim actives en la cerca de nous recursos, materials, tècnics i econòmics, per anar estudiant noves instal·lacions.

Aquests són els nostres objectius:

  • Promoure alternatives als combustibles fòssils.
  • Promoure hàbits que generin una reducció del consum d’energia.
  • Invertir en la producció distribuïda, local i responsable d’energia neta.
  • Combatre la pobresa energètica.
  • Reduir la dependència de l’oligopoli energètic.
  • Fomentar la formació i informació en transició energètica.
  • Gestió democràtica, autonomia i adhesió voluntària i oberta.
  • Reforçar els vincles socials i comunitaris, l’arrelament territorial i la generació d’impactes socials, culturals i ambientals, així com activitats d’economia comunitària com a resposta col·lectiva de resolució de necessitats compartides.

Vols saber més? Necessites idees per crear una Comunitat Energètica al teu barri o formar part d’una? Pregunta’ns!

Entre totes, una societat més justa!

Configuració de cookies