ProperESS aposta per la sobirania tecnològica amb Maadix
L’elecció de la infraestructura tecnològica és una decisió rellevant per a qualsevol organització, no obstant això, és freqüent optar pels serveis gratuïts oferts per grans gegants tecnològics. Encara sabent que quan serveis d’aquest tipus se’ns presenten com a gratuïts, en realitat els estem pagant amb les nostres dades, sovint l’elecció aquests es justifica a través de raons pràctiques o econòmiques. L’ús d’aquests serveis per part d’organitzacions del tercer sector o alineades amb l’Economia Social i Solidària (ESS) planteja preguntes relacionades amb la coherència entre els valors que es defensen i l’ús d’aquests serveis. És a dir, l’ús i pràctica tecnològica hauria d’estar alineada amb els valors que promou una entitat d’aquest tipus.
En aquest context, des de ProperESS hem optat per Maadix com a proveïdor per accedir a serveis al núvol. Una elecció que reflecteix el nostre compromís amb el codi obert, el programari lliure, la privadesa de les dades i l’autonomia en infraestructures. La base de la nostra elecció rau en l’alienació de Maadix amb els principis fonamentals de l’ESS i la nostra visió d’un món on la tecnologia s’utilitzi com una eina per a la cooperació, la solidaritat i el bé comú.
Maadix és, al cap i a la fi, una plataforma des de la qual podem instal·lar eines de codi obert com: allotjament de pàgines web, eines ofimàtiques, calendaris, emmagatzematge en el núvol, bústies de correu, serveis de videotrucades, gestor de contactes, formularis i un llarg etcètera. Aquestes són alternatives tecnoètiques enfront de les grans corporacions tecnològiques, que garanteix la privacitat i el control de les dades.
Aquesta plataforma està construïda sobre programari lliure i això permet que es pugui articular amb l’ecosistema tecnològic existent en aquest àmbit. Igual que en l’ESS, al programari lliure i els serveis basats en aquest tipus, la cooperació i l’intercanvi són vectors per al progrés col·lectiu. És gràcies a això que Maadix pot oferir serveis que permeten a les organitzacions mantenir el control total sobre les seves dades, evitant la centralització i el risc inherent a dependre dels grans conglomerats tecnològics. Com ja sabem, “el núvol és l’ordinador d’una altra persona/empresa”: Maadix ens permet decidir on volem allotjar les nostres dades i, per tant, mantenir el control i ús que se’n pugui fer per part de segones o terceres parts.
En el nostre cas, l’elecció no només respon a una preferència tècnica, sinó també a un posicionament ètic contra el capitalisme de plataforma exercit per gegants tecnològics com Google, Amazon, Facebook, Apple i Microsoft (GAFAM). Aquestes corporacions obtenen una bona part dels seus ingressos a través de l’extractivisme de plataforma, recopilant i comerciant amb dades massives, sovint a expenses de la privadesa i l’autonomia de les seves usuàries.
Per tant, la capacitat de control d’aquesta infraestructura tecnològica ens permet un alt grau de sobirania digital en tant que ens permet trencar amb la dependència de grans empreses tecnològiques. Maadix i les eines que es poden instal·lar ens permet prendre el control de les nostres dades, comunicacions i col·laboracions digitals, reforçant així la capacitat per a actuar de manera independent i coherent amb els nostres valors. I al mateix temps, garantim que les dades que generem des de la Comunalitat no puguin ser cooptats pels gegants tecnològics per a augmentar els seus beneficis i capacitat de control social.
L’elecció d’aquestes alternatives tecnològiques es fonamenta també en un altre principi fonamental: la coherència. Si en les activitats en què col·laborem de manera presencial ho fem sota una lògica solidària, anticapitalista o de suport mutu, sentim que en el món digital hauríem de fer-ho sota els mateixos principis. L’elecció d’eines lliures i de codi obert en l’àmbit digital reflexa la nostra ferma adhesió als valors que promovem en les nostres interaccions cara a cara.
En resum, l’elecció de Maadix com a pilars de la nostra infraestructura tecnològica no és simplement una qüestió que respon a unes preferències tècniques, sinó una clara declaració d’intencions i de compromís amb els principis de l’economia social i solidària. Aquestes plataformes no només ofereixen solucions eficients, sinó que també són fars de la resistència contra un model tecnològic extractivista. En triar aquestes alternatives tecnoètiques, reafirmem la nostra sobirania digital i construïm ponts digitals coherents amb les nostres activitats presencials.
Imatge de la portada de Freepik. Aquesta portada ha estat dissenyada fent servir imatges de Freepik.